Elementaire zorg van en voor de bevolking van Togo

a Long Way Togo

Kliniekstraat 24, 9050 Gentbrugge09/230 37 49

BE74 0355 0122 4707


copens42@scarlet.be

Nieuwsbrief 2008

16-02-2016 15:33

Dit jaar hebben we een cheque overhandigd voor het installeren van de apotheek.  Wij nemen geregeld medicijnen en verbandmateriaal mee.  Dit wordt gesorteerd, hetgeen zij niet kunnen gebruiken wordt verkocht en met deze winst vullen zij hun apotheek verder aan.

De meest voorkomende verzorgingen zijn bevallingen, snijwonden, infecties en malaria.

Een vb. waarom onze hulppost wel degelijk zinvol is voor de bevolking:  Een bevalling onder normale omstandigheden kost in het hospitaal 10/15000 CFA in onze hulppost 3000 CFA.

Een bezoek aan de dokter 3100 CFA in het hospitaal, 200 CFA in onze hulppost.

 

Wat zouden we nog graag realiseren

In samenspraak met het comité zijn we overeengekomen om de opbrengst van de benefietavond te besteden aan de aankoop van klein medisch materiaal, waaronder bloeddrukmeters, verschillende tangen en scharen en een mechanisch huidhechtings- en onthechtings­systeem, desinfectiemateriaal en verbandmateriaa

 

Huidige economische situatie

Economisch ging het Togo in de jaren zeventig voor de wind en het was er redelijk stabiel. In de jaren zeventig werden de fosfaatwinnings­bedrijven genationaliseerd.

Togo is nog steeds een ontwikkelingsland.  Er wordt sterk bezuinigd op het gebied van gezondheid en onderwijs. Nochtans zijn het die sectoren die zouden moeten gestimuleerd worden want zij kunnen het land terug welvarend maken.

Belangrijkste voedingsgewassen zijn: cassave, yam, maïs, gierst en rijst. Als handelsgewassen worden cacao, koffie, palmpitten, aardnoten en katoen verbouwd. De handelsbalans van Togo is nog altijd negatief. Het voornaamste uitvoerproduct is fosfaat; dit levert de helft van de exportverdiensten op. De winning van marmer ten noorden van Lomé en kalksteen bij Tabligbo is van enorme betekenis. De industrie van het land omvat de productie van voedings- en genotsmiddelen, textiel, chemische producten en bouwmaterialen. Een bron van inkomsten is toerisme.

China overspoelt de markt met alledaagse consumptieprodukten.  De lage verkoopprijs biedt de mogelijkheid aan de bevolking om de produkten aan te schaffen.  Maar langs de andere kant wordt er des te meer werkloosheid gecreëerd.  De bevolking kan zijn lokale produkten niet meer vlot aan de man brengen.

 

Over Nyogbo

Nyobgo is een toeristisch gebied gelegen aan de voet van de berg Agou (986 m hoog) die overgaat naar het zuiden toe in het plateau (400 m hoog).  Het dorp bevat ± 10 000 inwoners en de streek omvat 5 dorpen.

De bevolking leeft hoofdzakelijk van de landbouw.  Vroeger waren er veel cacao en koffieplantages.  Vandaag produceren ze fruit vooral bananen en avocado’s.

Er is een middenschool in het dorp.

 

Wat hebben we al gerealiseerd  in Agou Nyogbo

Dank zij de opbrengst van de vorige benefietavonden in 2004 en 2005 functioneert de waterinstallatie.  Deze omvat een gemetste waterput, een water­­reservoir met een capaciteit van 3 375 liter, en een elektrische pomp.  Dit is een prachtig werk dat tot een goed einde is gebracht.  Met de opbrengst van het jaar 2006 (€ 600) heeft het centrum voor een groot deel behandelingen tegen malaria aangekocht.  Voor de zware gevallen wordt de malaria behandeld met infuus en kinineoplossing.  Voor de lichtere gevallen wordt een behandeling met tabletten gebruikt.  Er ook een grote voorrad van verbandmateriaal aangelegd.

In het voorjaar van dit jaar hebben we, op vraag van het comité in Agou, klein medisch materiaal aangekocht en
meegenomen waaronder:

2 bloeddrukmeters;

1 personenweegschaal

1 materialensterilisator.

Koffi en Monique gaan volgend jaar terug op bezoek in Agou Nyogbo. Zij gaan de materialen overhandigen en besprekingen voeren waar er nog rechtstreekse hulp kan geboden worden.

Voor inlichtingen kan je altijd terecht bij Koffi en Monique,

Tel. 09/230 37 49, e-mail: copens42@scarlet.be