Elementaire zorg van en voor de bevolking van Togo

a Long Way Togo

Kliniekstraat 24, 9050 Gentbrugge09/230 37 49

BE74 0355 0122 4707


copens42@scarlet.be

Nieuwsbrief 2010

16-02-2016 15:36

Wij nodigen iedereen hartelijk uit om tijdens de jaarlijkse ruil- en rommelmarkt ingericht door de “Dekenij Gentbrugge-Noord” op

15 mei een kijkje te komen nemen in de Kliniekstraat nr. 24 waar Monique, Koffi en Lud hun project in Togo (West-Afrika) voorstellen.  Aan de hand van foto’s, kunst- en gebruiksvoorwerpen brengen we Togo een beetje dichterbij.  De opbrengst van de verkoop van tweedehandsartikelen gaat integraal naar onze projecten.  Hopelijk is het weder ons goedgezind.  Je kan in een uitgebreide brochure alle informatie vinden over wat we al gerealiseerd hebben in de EHBO-post in Agou Nyogbo en in de Publieke Lagere School Baguida Plantation

 

 

Wat hebben we al gerealiseerd in de EHBO-post in Agou Nyogbo

Dankzij de opbrengst van de vorige benefietavondenfunctioneert de waterinstallatie.  Deze omvat een gemetste waterput, een water­­reservoir met een capaciteit van 3 375 liter, en een elektrische pomp.  Dit is een prachtig werk dat tot een goed einde is gebracht. 

In 2007 hebben we een bijdrage geleverd voor het installeren van de apotheek. Het centrum heeft voor een groot deel behandelingen tegen malaria aangekocht. Er is ook een grote voorraad van verbandmateriaal aangelegd.

In het voorjaar van het jaar 2008 hebben we, op vraag van het comité 2 bloeddrukmeters; 1 personenweegschaal, 1 materialensterilisator en klein medisch materiaal aangekocht en meegenomen.

In het voorjaar van 2009 hebben we een manuele aspirator kunnen afleveren. Dit wordt hoofdzakelijk gebruikt bij de pas­geboren baby’s om het neusje en de luchtwegen vrij te maken.  We hebben ook medijnen kunnen geven waaronder: hoestsiropen, multivitamines, pijnstillers, enz...

Het centrum is erkend door de staat.  De vroedvrouw Delali  is de drijvende kracht van het centrum.  Bewonderenswaardig wat deze dame presteert.  Zij wordt bijgestaan door een verpleegsters en een apotheekster.  De meest voorkomende verzorgingen zijn bevallingen, snijwonden, infecties en malaria.

Er worden voorbereidende cursussen aan zwangere vrouwen gegeven en er wordt aan gezins­planning gedaan.  Er worden regelmatig HIV-campagnes gehouden.  Alle consultaties worden nauwkeurig bijgehouden in registers en kunnen we iedere keer zonder problemen inkijken.

In samenspraak met het comité hebben we een lijstje meegekregen welke behoeften er nog zijn voor de EHBO-post

 

Wat zouden we nog graag realiseren

Sinds vorig jaar zijn we een nieuw project gestart in de ” Publieke Lagere School Baguida Plantation”.

Hierna volgt de historiek en het waarom van onze keuze.

We hebben gekozen voor een “Publieke School” omdat daar de behoeften het grootste zijn.  Vermits de regering niet meer investeert in het onderwijs hebben de leerkrachten het moeilijk om hun job nog naar behoren uit te voeren. Toch blijven die mensen heel gemotiveerd doorgaan.  Vorig jaar  kregen ze nog subsidies van de staat, dit jaar bedraagt dit nog amper 1/10 van het vooropgestelde bedrag.  Dit betekent dat er bijna niets kan besteed worden aan het herstellen van de gebouwen en de bevoorrading van het leermateriaal. Het is te gemakkelijk om gratis onderwijs te promoten, indien de staat zelf niets meer investeert.

“Baguida Plantation” is gebouwd in 1957, dit is dus nog in het koloniale tijdperk.  Togo is een kolonie van Duitsland geweest en het zijn zij die de opdracht gegeven hebben een gedeelte van de huidige school te bouwen.  Er lopen 756 leerlingen school en en er zijn 12 klassen.  Er zitten van 55 tot 75 leerlingen in één klas.  De banken worden vaak bezet door 3 of 4 kinderen. 

Wij hebben gedurende 3 voormiddagen de lessen bijgewoond en ervaren wat het is om in zulke moeilijke omstandigheden les te geven en te krijgen.  Nochtans zijn de kinderen enorm gemotiveerd, ethousiast en leergierig.

Wij hebben daarna naar de meest dringende noden gevraagd en “A long way Togo” heeft bijgedragen tot het herstellen van het slechtste dak. Deze werken zijn ondertussen correct uitgevoerd. 

 

Koffi en Monique gaan dit jaar terug op bezoek in Agou Nyogbo en in Baguida en zullen terug rechtstreekse hulp bieden waar nodig.

Voor inlichtingen kan je altijd terecht bij Koffi en Monique, Kliniekstraat 24, 9050 Gentbrugge.Tel. 09/230 37 49, e-mail: copens42@scarlet.be

Je kan ons altijd steunen op rekeningnr. 035-5012247-07 op naam van „A long way Togo“